Last ned magasinet

Last ned

For meg er strikking ren meditasjon og noe jeg elsker. En liten stund på dagen hvor fingrene ikke kan være opptatt med telefonen eller andre ting. Jeg håper at jeg kan inspirere nye strikkere.– Camilla Pihl –

NAVNA PÅ GARNNØSTENE MINE

Olava

Bestemor


OLAVA-garnet er oppkalt etter min bestemor. Jeg kan nesten ikke huske å ha sett henne uten strikketøy i hånden. Derfor ble det Olava.

Fnugg

Stille snø


FNUGG-garnet minner meg om fine snøfnugg. Stille snø som laver ned, mens man selv er varm med ull på en kald dag.

Cloud

Luftige skyer


CLOUD-garnet er akkurat som fluffy, luftige skyer. Det er enkelt å strikke med og gir mye volum, og derfor superlette og myke plagg.

KJÆRLIG VEDLIKEHOLD AV ALPAKKA-PLAGG

HVIS PLAGGET NUPPER LITT
Alpakkafiber nupper erfaringsmessig mye mindre enn både ull og kasjmir. Plaggene kan likevel være sårbare på steder som er utsatt for gjentatt gnisning, for eksempel under armene, der du sitter på stolen, der veska gnisser, etc. Hvis du oppdager små hårballer eller nupper på et plagg, fjerner du dem forsiktig med fingrene. Eller bruk en ullkam. Fjern nuppene i maskeretningen (vertikalt). Hold plagget stramt og bruke lette, korte bevegelser. På grunn av slitasje, bør du ikke bruke rulle, syntetisk klesbørste eller elektrisk nuppefjerner.

HVIS UHELLET ER UTE
Er uhellet ute og du drar ut en tråd i strikkeplagget, kan du fikse det med litt tålmodighet. Ta av deg plagget, og legg det flatt. Trekk forsiktig i plagget rundt området som tråden henger fra. Du kan se hvordan tråden trekkes inn i maskene igjen slik at de går tilbake til den opprinnelige formen. Hvis du ikke får dratt inn hele løkken, trekker du løkken over på vrangen med en heklenål og lar den henge løst. Alpakkagarn er så glatt at knuter ofte løser seg selv: Klipp derfor aldri tråden kort uten først å ha festet den godt i svinger som en S! Viktig: Hvis du er så uheldig å ryke tråden, fest den som en S-form.

VASK & VEDLIKEHOLD

Alpakkafiber av høy kvalitet inneholder svovel som har selvrensende egenskaper, derfor bør du alltid prøve å lufte plagget først. Ofte forsvinner vond lukt raskt når alpakkaplagget får henge fritt i frisk luft, så kanskje er det ikke nødvendig med en vask likevel. Et plagg som vaskes litt sjeldnere, holder seg pent lenger. Flekker kan med fordel behandles direkte, uten å vaske hele plagget. Klem forsiktig med en fuktig klut. Ikke gni, da garnet tover lett. Når det trengs, skal plagg i alpakkafiber vaskes etter den mest skånsomme metoden. Har du en moderne vaskemaskin med ullvugge, er det faktisk mer skånsomt å vaske i maskin enn å vaske for hånd. Bruk alltid et spesialvaskemiddel for ull/silke. Bruk aldri skyllemiddel.

Vaskes i ullvugge 30 °C • Vreng plagget før vask • Bruk vaskemiddel for ull/silke • Bruk ikke skyllemiddel • Tørkes flatt

ALPAKKAFAKTA

• Alpakka er ikke ull, men hår.
• Alpakkahår er hule fibre og isolerer både for varme og kulde.
• Alpakka- og isbjørnpels har samme evne til å isolere i våt tilstand.
• Alpakkafibre er naturlig glatte og svært myke.
• Alpakkafiber inneholder svovel og er naturlig selvrensende.
• Skyllemiddel ødelegger alpakkagarnet og må aldri brukes på alpakkaplagg.
• Alpakka egner seg supert til babyklær og plagg til allergikere, fordi fibrene ikke inneholder lanolin som binder til seg støv og bakterier.
• På grunn av isolasjonsevnen egner alpakka seg ekstra godt til de som har reumatiske plager og leddgikt, og for dem som sitter mye stille eller fryser lett.